Haber

Bakan Işıkhan çırak ve kursiyerlerle ilgili çelişkili açıklamalarda bulundu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in stajyerler ve çıraklarla ilgili iki sorusuna farklı yanıtlar verdi. Bakan Işıkhan, TÜİK bilgilerinde çırak ve stajyerlerin çalışan olarak göründüğünü açıklarken, emeklilik hakları sorulduğunda çırak ve stajyerlerin eğitim aldığını belirterek, “Çıraklık ve stajyerlikte geçen süreler maluliyet kapsamına girmediği için yaşlılık, ve ölüm sigortasında, söz konusu süreler içerisinde işe başlama tarihinin, emekliliğe hak kazanmak için ilk işe giriş tarihi teşkil etmediğini belirterek, “Giriş tarihinin kabul edilmesi mümkün değildir” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in iki ayrı sorusuna verdiği yanıtta çırak ve stajyerlerle ilgili çelişkili bilgiler verdi.

Bakan Işıkhan, Gürer’in Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sorusuna yazılı yanıtında, TÜİK verilerinde stajyer istihdam edildiğinin göründüğünü anlatarak, “Bir işletmede çalışan çırak, stajyer vb. emeklilik için sosyal güvenlik primi ödemesi, cep harçlığı vb. “Ulaşılırsa istihdam sayılır” dedi. Ancak Bakan Işıkhan, Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta çırak ve stajyerlerin durumlarına ilişkin mesleki eğitim aldıklarını belirtti. “Çıraklık ve stajda geçen süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamına girmediğinden, söz konusu sürelerde işe başlama tarihi, emekliliğe hak kazanılmasında ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmektedir.” dedi. “Bunu yapmak mümkün değil” dedi.

CHP’li Gürer, Bakan Işıkhan’ın stajyerlerle ilgili çelişkili açıklamasını değerlendirerek şunları söyledi:

“Çalışanlara ilişkin veriler TÜİK tarafından kamuoyuyla paylaşılıyor. İşsizliğin azaldığına ilişkin verilerle kamuoyuna yansıyor. Ancak işin gerçek tarafı işsizliğin azalmıyor, artıyor. Ayrıca çırak ve çıraklar da stajyerler de çalışan olarak gösteriliyor. Ancak bakanlığın cevaplarında çırak ve stajyerlerin öğrenci olduğu belirtiliyor. Yani öğrenci olarak gösteriliyor ve “Yaşlılık sigortası sağlanamayan çocuklarımız Bakanlığın verilerinde işçi olarak gösteriliyor.”

Kaynak: ANKA / Siyaset

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu